2010. április 11., vasárnap

Kötőhártyagyulladás(conjunctivitis)

Kötőhártya-gyulladás esetén a beteg panasza égés,viszketés,idegentestérzés"szúrás".Kifejezett fájdalom nincs.Ébredéskor a szemek összeragadhatnak"csipásak"lehetnek,máskor erősen könnyezhetnek,a szem fehér része kivörösödik.
"Vörös"szemet még számtalan betegség okozhat.
Leginkább a kötőhártya alatti bevérzéstől szoktak a betegek megijedni.De szaruhártya-gyulladás,szivárványhártya gyulladás,zöld hályogos roham is okozhat szem vörösséget.

Kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat,de a szembe került vegyszer vagy idegen test is.
A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza szem fehérjének a kipirosodását.

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

Vírusok és baktériumok. Lehet,hogy csak az egyik szemet érinti,de lehet kétoldali is.Vírusos kötőhártya-gyulladásnál a szemből vizes, vagy nyákos váladékozás ürülhet,a fül előtti nyirokcsomók megnagyobbodhatnak.Bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felső-légúti fertőzéssel) együtt is.
Ezek a formák nagyon fertőzőek,fontos a korai diagnózis és terápia.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás általában mind a két szemet érinti.
Vezető tünete,hogy a szem erőteljesen viszkethet, könnyezhet.
Orr viszketés,tüsszögés és vizes orrváladék kísérheti.
A gyulladás allergizáló anyagra adott válaszként alakul ki.A leggyakoribb allergének,a szem körül alkalmazott kozmetikumok,a borogatásra használt kamilla tea,de szemcseppek is kiválthatnak allergiát!

Vegyszer és idegen test. Vegyszer illetve idegen test szembe kerülése szintén kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.Vegyszernél fontos a szem alapos,hosszan tartó,csapvizes átmosása.Bizonyos idegentesteket is el lehet távolítani óvatos átöblítéssel.A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kötőhártya-gyulladás bár nagyon kellemetlen betegség, nem veszélyezteti a látást, és általában nem igényel sürgősségi kezelést. Mivel bizonyos kötőhártya-gyulladások még a tünetek kezdetétől számított két héten túl is nagyon fertőző lehetnek, fontos a korai diagnózis és kezelés.

A kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem.Kérdezze meg orvosát, hogy mikortól mehet vissza gyermeke az iskolába, vagy az óvodába!

Bizonyos esetekben a kötőhártya-gyulladás szaruhártya károsodáshoz vezethet gyerekekben és felnőttekben is, ez tovább hangsúlyozza a korai kezelés fontosságát.Ilyenkor azonban már kifejezett fájdalom és látásromlás szokott jelentkezni.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Otthoni kezelés
A kötőhártya-gyulladás kellemetlen tünetei enyhíthetők az érintett szem meleg vizes borogatásával. A borogatáshoz áztasson be meleg vízbe egy tiszta ruhát, majd csavarja ki, és utána tegye a lehunyt szemekre!
Allergiás kötőhártya gyulladásnál a legfontosabb,hogy kerülje a szem gyakori dörzsölését,mert ezzel kevesebb hisztamin szabadul fel a szemben. Érdemes esetleg vény nélkül kapható szemcseppeket kipróbálni, amelyek antihisztamint, és a kötőhártya ereit összehúzó anyagot is tartalmaznak.

Bakteriális fertőzésnél orvosa antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja,ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik. A gyerekeknél a szemkenőcsöt gyakran könnyebb alkalmazni.Általában egy-két napon belül jelentős javulás várható.A gyógyszert a kezelés teljes javasolt időtartama alatt használja, ezáltal megelőzve a fertőzés kiújulását!

A vírusos kötőhártya-gyulladásnál,hasonlóan az egyszerű náthához, a betegség egyes tünetei recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők, de alapjában véve a tünetek végleges elmúlásához a vírusfertőzésnek egyszerűen le kell zajlania. Lehet, hogy az első 3-5 napban a tünetek romlanak, ezt követően azonban tünetek maguktól javulnak. Lehet, hogy 2-3 hét is beletelik, mire a fertőzést okozó vírusfertőzés teljesen elmúlik.

Allergiás kötőhártya-gyulladásnál orvosa többféle szemcsepp közül választhat: többek között antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, hízósejt stabilizálók, szteroidok, és gyulladáscsökkentő szemcseppek használata jön szóba.

Hogyan előzhető meg a gyulladás terjedése?

A kötőhártya gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesse az alábbi lépéseket!

* Ne érjen kezeivel a szeméhez!
* Gyakran és alaposan mossa meg kezeit!
* Naponta cserélje törölközőjét, és ne használjon közös törölközőt mással!
* Cserélje gyakran párnahuzatát!
* Ne használjon szemfestéket, különösen ne használjon szemspirált!
* Ne használja más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!
* Kövesse orvosa utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!
* Ha gyermekének alakul ki kötőhártya gyulladása, vigyázzon, hogy a gyerek ne kerüljön közeli kapcsolatba más gyerekekkel!

Szemtorna

A hagyományos orvoslás mellett természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymódok a szemészetben is terjednek. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, "szemjóga" is.

A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos (1860-1931). Elméletének alapja, hogy a szemek "csak" érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben 90 százalékban pszichikai eredetűek.

A szemproblémák hátterében a helytelen nézési szokások miatt kialakult károsodás is feltételezhető.Bates tréningjének célja a látószervet visszavezetni a helyes nézési technikához, így segítségével a szemüveget esetleg félre lehet tenni.

A módszer vitathatatlan előnye, hogy a gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak, és a megfelelően kiválasztott betegségek (kancsalság, összetérítési gyengeség, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség esetén) esetén óriási eredmények érhetők el.

Veszélyes azt gondolni, hogy a módszer megold szinte minden szemészeti problémát! Sok betegség esetén a hagyományos módszerek elhanyagolása akár látásvesztéshez vezethet. Daganatok, cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások, szürke hályog, zöld hályog esetén nem várhatunk teljes gyógyulást az eljárástól. Ideghártya leválás esetén az intenzív szemmozgás akár ronthat is a betegségen.
A módszer kiegészítheti a hagyományos szemészeti kezeléseket,de alkalmazását ajánlatos megbeszélnie szemorvosával!

Gyakorlatok:

Pislogás, "tenyerezés" - Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

Tekintés - A gyakorlat lényege a mozdulatlan egyenes fejtartás mellett csak a szemmel a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra majd lefele) nézés, a szélső helyzetekben pedig a szem pihentetése.

Összetérítő szemmozgás - "Kancsalítás" az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt.

Akkomodálási gyakorlatok - Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer gyakorlata. A gyakorlat lényege egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése.

"Takarás" - A gyenge, ellustult szem látásának fejlesztése, erősítése a feladat. Az erős, jó szem teljes letakarásával - megfelelő méretű, színű könnyen felragasztható öntapadós szemtapasz vagy a szemüveg lencséjére rögzíthető takaró anyag segítségével.

Fúziós gyakorlat - Ez a gyakorlat az agyat tanítja meg a két szem felől érkező információk összehangolására, "fúziójára". Műszer segítségével egymást kiegészítő, de kissé különböző képeket vetítenek külön-külön, majd mindkét szem elé. Gyakorlással az agy megtanulja egyszerre észlelni őket. Pl. a madár a kalitkába kerül, a bohóc kezében ott a karika és a fején a kalap. Kancsal gyerekek esetén az agy az egyik képet letiltja: üres a kalitka, nincs karika a bohóc kezében. Így kialakítható a kétszemes látás.

Lazító, "relaxációs" gyakorlatok - belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

apróbirodalom

2010. április 9., péntek

zöldhályog


A zöldhályog (glaucoma, glaukóma) nem gyógyítható, de kezelhető betegség, így ma már az általa okozott látásromlás, vakság is megelőzhető. A legfontosabb a probléma korai felismerése, amelyre a számítógépes látásvizsgálatnak köszönhetően igen kis elváltozások esetén is fény derülhet.


A glaucoma (glaukóma) elnevezése az ókori görög "zöld szín" szóból ered, mely a zöldhályogos roham során kialakuló zöldes színű szaruhártya elváltozásra utalt.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

A zöldhályog kialakulásának során a szemben található ún. csarnokvíz termelődése és elfolyása közötti egyensúly felborul, a szemnyomás megemelkedik, ez pedig a szaruhártya vizenyőjét és a látóidegfő vérellátási zavarát okozza. A vérellátási zavar következtében az ideghártya és a látóidegfő idegsejtei elpusztulnak. Bár a folyamattal visszafordíthatatlan látásromlás alakul ki, az időben felismert és kezelt betegség esetén ez a romlás megállítható.

Kik a legveszélyeztetettebbek?

A betegség 40 évnél idősebbek körülbelül két százalékánál jelentkezhet. Zöldhályog - bár a genetikai háttér még nem tisztázott - gyakran mutat családi halmozódást, ezért fontos a betegek családtagjait szűrni. Érdemes jobban odafigyelniük a látással kapcsolatos panaszokra azoknak, akiknél fennállnak az alábbi rizikótényezők.

  • Emelkedett vagy ingadozó szemnyomás, szűk szemfenéki érhálózat.
  • Családtagok körében előforduló zöldhályog.
  • Idősebb életkor.
  • Általános betegségek: érszűkület (arteriosclerosis), magas vérnyomás (hypertonia) és cukorbetegség (diabetes mellitus).
  • Dohányzás, alkoholfogyasztás.

Mikor gondoljunk zöldhályogra?

Jellegzetes tünetek a szem és környékének fájdalma, szempirosodás, homályos látás, fényforrás körüli szivárványszerű karika látása. Kifejezett szemnyomás emelkedés, a zöldhályogos roham esetén "kőkemény szem", elviselhetetlen fájdalom, hányinger, hányás, tágult szembogár, zöldes-szürkés szaruhártya észlelhető. Az esetek 90 százalékában azonban a zöldhályog lappangva, tünetmentesen alakul ki, ezért fontos a szűrés.

Milyen vizsgálatokra számíthat?

A glaucoma (zöldhályog) típusai
Ha más szemészeti betegség nem kíséri, akkor elsődleges (primer), ha igen, akkor másodlagos (szekunder) zöldhályogról beszélünk, a csarnokzug felépítése alapján nyitott zugú (simplex) és zárt zugú (congestív) lehet. Külön csoportot képez az elsődleges veleszületett zöldhályog (primer congenitalis glaucoma) amely esetében a csarnokvíz elvezető rendszer nem fejlődött ki vagy nem átjárható.

A szemész szakorvos számára a diagnózis felállításához a legfontosabb a szemen belül uralkodó szemnyomás, szembelnyomás (IOP - intraocular pressure vagy T - tensio). A szemnyomás normális tartománya 12-21 Hgmm, ennél magasabb nyomás zöldhályogra utalhat.

A csarnokvíz a csarnokzug felé vezetődik el, ezért fontos a csarnokzug felépítésének vizsgálata (gonioscopia) is.

A látóidegfő állapotára szemfenéki vizsgálattal is lehet következtetni, de pontosabb értéket kaphatunk a kritkus fúziós frekvencia (CFF) meghatározásával.

A látótérvizsgálatot (perimetria) ma már számítógéppel (computeres perimetria CP) végzik, így nagyon finom eltérésekre is igen hamar fény derülhet.

Mit lehet tenni a megvakulás elkerülése érdekében?

Az orvos által választott a kezelést a zöldhályog típusa határozza meg, célja azonban minden esetben a szemnyomás csökkentése, a látóidegfő keringésének javítása.

Mire kell Önnek figyelnie?
Mindig tájékoztassa háziorvosát a zöldhályogról, mivel a szemcseppek és a különböző gyógyszerek egymással kölcsönhatásba kerülhetnek! A cseppentés általános szabályait maradéktalanul be kell tartani, a megfelelő hatás elérésének feltétele a folyamatos cseppentés! Érdemes a szemcseppeket felbontást követően hűtőben tartani, és fontos a szavatossági idők, a javasolt dózis betartása. A kezelés egyszerűsítése miatt érdemes több hatóanyagot tartalmazó kombinált szemcseppet használni.

A szemnyomást ún. konzervatív úton szemcseppekkel, tablettákkal, esetleg infúzióval lehet csökkenteni. A cseppek egymással is kombinálhatóak. A zöldhályog bizonyos típusában a konzervatív terápia hatástalansága esetén lézeres és műtéti beavatkozásra van szükség, amely utat biztosít a csarnokvíz elfolyásának.

Mi a teendő roham során?

Mivel ez az állapot néhány óra alatt teljes megvakuláshoz vezethet, azonnal szemész szakorvoshoz kell fordulni! Ilyen esetben a szemnyomás minél gyorsabb csökkentése a cél. Kórházi kezelés szükséges vízhajtó infúziókkal, tablettákkal és szemcseppekkel. A roham elmúltával mindkét szemen érdemes lézeres vagy műtéti beavatkozást végezni a további roham megelőzése céljából.

kontaktlencse

A fénytörési hibákat szemüveggel, kontaktlencsével, lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Manapság a lágy kontaktlencsék a legelterjedtebbek, a félkemény és kemény lencsék háttérbe szorultak.


A kontaktlencse kiküszöböli a szemüveg viselés kényelmetlenségeit, a keret zavaró hatását, túl erős dioptria vagy nagy dioptria különbség okozta torzítást. A lágy lencsék magas víztartalmúak, jó oxigénáteresztő képességűek, kényelmesek, ezért könnyen megszokhatóak.

Az egészséges ápolás részeként egyszerű lépéseket kell minden reggel és este elvégezni.

A lencse ápolásának szabályai

A kontaktlencse ápolása két fő részből áll: tisztítás és fertőtlenítés-tárolás. Ma már olyan többfunkciós oldatok vannak forgalomban amelyekkel egy lépésben végezhetjük el az ápolást. A felületi tisztító és fehérjeoldó hatásuk gyengébb ezért bizonyos esetekben kiegészítő ápolásra (enzimes tisztítás, fehérjeoldás) van szükség a multifunkcionális oldatok mellett.

Az oldatok használata elkerülhető a naponta eldobható és a 30 napos, kiterjesztett viselésű lencse esetén. A tárolókat havonta cserélni kell. A lágy lencsék sokkal gondosabb ápolást igényelnek a felrakódások, szakadékonyságuk miatt.

Fontos tudni
Fertőzés veszély miatt tilos a lencsét vagy a lencsetartót csapvízzel, sóoldattal tisztítani, öblíteni.

Tárolás során a lencséket mindig nedvesen kell tartani. Viselés nélkül hosszabb ideig való tárolás esetén az ápolófolyadék tartalmazzon nem elbomló fertőtlenítőszert, amit legalább 2-3 naponta cserélünk.
A lencsékhez csak tiszta kézzel szabad nyúlni.

Néhány praktikus tanács

A lencsét sminkelés előtt kell beilleszteni, a smink eltávolítást pedig a lencse kivétele után végezzük! Így a különböző krémek, olajok, festékszemcsék még ha be is kerülnek a szemrésbe nem rakódnak fel a kontaktlencsére. Külön figyelmet igényel a hajlakk használata is.

Tartalék szemüveget kontaktlencse mellett is szükséges csináltatni, mivel bármikor adódhat olyan helyzet amikor nem viselhető a lencse.

Ön tudta?
Utazásra, kontroll vizsgálatokra érdemes kis kiszerelésű ápolófolyadékot, lencsetartót, szemüveget is vinni.

Nyaraláskor - uszoda, tengerpart, szauna - úszószemüveg, búvárszemüveg viselése javasolt. Az ápolási, higiénés szabályok betartására különösen figyelni kell. Kényelmes megoldást nyújthat a napi eldobható lágy lencsék használata.

A lencsék kihordási ideje a felbontástól számított felhasználhatósági ideje.

A viselés időtartama

Általában a napi viselés (12-14 óra) a legelterjedtebb. Még panaszmentesség esetén is kerülni kell a napi 16 órát meghaladó viselést. A szokásos viselési időt le kell rövidíteni, ha huzamosabb ideig nem viselte a lencsét, vagy hosszabb időn át poros, száraz meleg helyen tartózkodik.

A kiterjesztett viselés azt jelenti, hogy a speciális lencsét éjszakára sem kell levenni. Típustól függően akár egy hónapig is folyamatosan viselhető.

A napi eldobható lencsék alkalmi viselése főleg sportolásnál, szórakozásnál ajánlott.

A kontaktlencse cseréje

Szükséges cserélni a lencsét a kihordási idő lejártával - még szabad szemmel az épnek, tisztának tűnő lencsét is.

Feltétlenül cseréljünk lencsét, ha az megsérülés, elszakad, vagy elszennyeződik, vagy ha a szem fertőző betegsége miatt távolítottuk el a kontaktlencsét, illetve ha a látásélesség miatt erősebb dioptria értékű lencsére van szükség.

Kiknek nem ajánlott?

Kifejezett szárazszem betegség, szemhéjszél betegsége, szaruhártya érzéketlensége, szemzáródási rendellenesség fennállása esetén nem ajánlott, vagy helyi kezelést (szemcsepp, szemkenőcs) igénylő egyéb szemészeti betegség esetén sem. Végül azoknak sem, akik nem tudják biztonságosan behelyezni és eltávolítani, megfelelően ápolni a kontaktlencsét.

A lencse veszélyei

Fontos tudni
Ha nem tudja biztonságban behelyezni, eltávolítani, vagy megfelelően ápolni a kontaktlencsét, inkább maradjon a szemüveg használata mellett.

Mivel a lencse közvetlenül hozzáér a szemhez, több komplikációt, gyulladásos betegséget okozhat és tarthat fenn.

Ha panaszok - homályos látás, szemszúródás, égő érzés, irritáció, könnyezés - jelentkeznek, a kontaktlencsét azonnal ki kell venni, és ellenőrizni kell a lencse épségét, tisztaságát.

Néha csak illesztési hiba, véletlen kifordulás okoz átmeneti tüneteket, öblítést, tisztítást, fertőtlenítést követően meg kell próbálni újra beilleszteni.

Ha a panaszok továbbra is fennállnak, akkor minél hamarabb szemész szakorvost kell felkeresni - akár ügyeletben is. A panaszokat okozhatja többek között a lencse vagy a szaruhártya sérülése, idegentest feltapadása, gyulladás, esetleg fertőzés.

A kontaktlencsét, a lencsetartót és az ápolófolyadékot tilos tovább használni a visszafertőzés veszélye miatt, a kontaktlencsét pedig a gyulladás fennállása alatt nem szabad viselni.

Szemüveg vagy műtét?


A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Ezek a beavatkozások a szaruhártyát és a szemlencsét érintik.


Fontos tudni
A lézeres beavatkozás nem tud segíteni a tompalátó szemen, nem tudja "megtanítani" ezt a szemet látni.
Az öregszeműség (presbyopia) a lencse és függesztő rostjainak rugalmatlanságából fakadó alkalmazkodó képtelenség. A beavatkozások ezen szintén nem segíthetnek, ezt a feladatot nem tudják átvenni, adott életkor felett az olvasásához külön korrekció szükséges.

Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. A módszer alkalmas rövidlátó (myopiás), távollátó (hypermetropiás) és egyenetlen szaruhártya görbületű (astigmiás) páciensek kezelésére is.

Ez a beavatkozás - szemben a szemüveggel vagy kontaktlencsével - véglegesen és visszafordíthatatlanul megváltoztatja a szaruhártya közepének törőerejét. Bizonyos esetekben viszont a kezelés megismételhető.

Általában kozmetikai okokból a páciens kérésére történik a beavatkozás. Kivétel ez alól, ha a páciens sem szemüveget (két szem közötti nagy dioptria különbség) sem kontaktlencsét nem tud használni. Szemészeti betegség utáni heges állapot megoldására is használják.






2010. április 5., hétfő

Szürkehályog és a depressio ellen szedett gyógyszerek

Depressió ellenes gyógyszerek és szürkehályog

Statisztikailag szignifikáns összefüggés volt a katarakta diagnózisa, illetve katarakta miatti sebészeti beavatkozás, és a kórelőzményben szereplő szelektív szerotonin visszavételt gátló (SSRI) antidepresszáns szedése között.


A Brit Kolumbia Egyetem, és a McGill Egyetem kutatói szerint néhány antidepresszáns gyógyszer növeli a szürkehályog (katarakta) kialakulásának esélyét.

A szürkehályog okai még felderítésre várnak...

Az Ophthalmology március 8-i számában megjelent tanulmány csak az összefüggésre világít rá, az okokra nem. A kutatók szerint éppezért más klinikai faktorok – például dohányzás – figyelembevételével a megerősítéshez további elemzések szükségesek.

A szürkehályog (katarakta)
A katarakta (szürkehályog, szemlencse-homály) gyógyszerrel nem kezelhető, szemtorna és optikai eszközök sem segítenek, az egyetlen hatásos kezelés a műtét.
A szürkehályog (katarakta) >>
Az SSRI-k egészében véve 15%-kal emelik a veszélyt, azonban az egyes gyógyszerek között különbségek vannak: a fluvoxamin szedése 51%-kal, a venlafaxin 34%-kal hordozott nagyobb kockázatot, míg hasonló összefüggést nem találtak a fluoxetin, a citalopram és a sertralin hatóanyagú gyógyszerekkel kapcsolatban. A szürkehályog a gyógyszerek hatására átlagosan két év alatt alakult ki.

Árpa


  1. A szemhéj duzzadttá, pirossá, fájdalmassá válik, előre hajolva a szemhéj nyomódik, lüktet. A kötőhártya bepirosodhat, a szemrés váladékozhat, a szemhéjakat megtapintva göb észlelhető. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, az szemárpára utalhat.


A szemhéjak szélén számtalan, különböző mirigy van, ezek felelősek a könnyben lévő lipidek termeléséért. A szemhéj belső felületén vannak a Meibom-mirigyek, ezek gyulladása a gyakori belső árpa (hordeolum). Viszonylag ritkább a szemhéj külső felületén elhelyezkedő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása, a külső árpa.

Szemárpa,legkönnyebben akkor alakulhat ki,ha lecsökken a szervezet védekezőképessége (cukorbetegség, legyengült immunrendszer, egyes vírusfertőzések), nem megfelelőek a higiénés körülmények (huzatos, poros, szennyezett, olajos környezet), illetve egyes rossz szokások - szemhéjak intenzív dörzsölése,túlzott sminkhasználat,fertőzések.

A szemárpa kezelése

Ne ijedjünk meg!
Párakötést alkalmazva az árpa "kifakadásakor" nagyobb mennyiségű genny jelenik meg a szemrésben. Ez a gyógyulás és nem a rosszabbodás jele.

"Friss" árpa esetén kenőccsel, szemcseppel lokalizálni kell a gyulladást. Antibiotikum kenőcsös párakötést kell alkalmazni addig, amíg a beszűrődés be nem olvad, a kísérő gyulladásos tünetek mérséklődnek. Melegvizes vattával enyhe masszírozás, a szemhéjak áttörlése javasolt. Túl korán - a genny beolvadása előtt - végzett megnyitás során nincs minek kiürülni. Néha a beolvadt terület magától is kifakadhat, a genny kiürülhet.

Ha a beolvadást követően az árpa nem nyílik meg magától, műtétre van szükség. A műtét során Lidocain injekcióval érzéstelenítik a szemhéj adott részét, majd 2-3 mm-es kis metszést ejtenek a göb felett.

Lehetséges szövődmények

A háttér kivizsgálása
Vissza-vissza térő vagy többszörös árpa esetén feltétlenül ki kell vizsgálni a hátteret - cukorbetegség, immunhiányos állapot stb. Kifejezetten makacs esetekben szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet.

Az érzéstelenítő injekciót követően a szemhéjak bevérezhetnek. Ártalmatlan, inkább csak kozmetikai problémát okoz, mely néhány hét alatt nyom nélkül felszívódik. Ha a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, az árpa kiújulhat, és a műtét megismétlése válhat szükségessé.

A jégárpa (chalasion)

A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú ideje fennálló gyulladása, amely a kivezető csatorna elzáródásával jár. Az elzáródás mögött a váladék felhalmozódik, nem tud kiürülni.

A szem betegségei
Kontaktlencse, kötőhártyagyulladás, lézeres látáskorrekció, öregszeműség, rövidlátás, szemtengelyferdülés, szürkehályog, távollátás, zöldhályog. Minden a szem betegségeiről a WebBetegen.

Mivel általában hónapok óta fennálló elváltozásról van szó, nincsenek friss gyulladásos tünetek, az apró göb fájdalmatlan. Leggyakrabban a felső szemhéj középső részén jelenik meg. A szemhéjon békés környezetben tapintható, panaszokat általában nem okoz. Időnként fellángolhat a gyulladás, amikor a környezete meleggé, pirossá, duzzadttá válik.

Magától ritkán nyílik meg, így a műtét nem kerülhető el.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

2010. április 4., vasárnap

védőszemüveg számítógépes munkához

  • A számítógép és a szem
    Avagy mivel tudjuk kellemesebbé, és egészségesebbé tenni a monitor előtti munkát. Káros-e a számítógép monitor a szemre?

    Nincs rá tudományos bizonyíték, hogy a számítógép képernyõje káros lenne a szemre, mégis a számítógépes munka során a szem elfáradhat,kipirosodhat,érzékennyé válhat.
    Kiterjedt tesztek és vizsgálatok leszögezték, hogy a képernyõ nagyon alacsony, vagy semmilyen káros ionizáló sugárzást (mint pl. a röntgen) sem bocsát ki, vagy nem ionizáló sugárzást (mint az ultraibolya) normál használati körülmények között. Tény, hogy a számítógép képernyõje által kibocsátott ultraibolya sugárzás csak töredéke a neoncsövek által kibocsátottnak. A képernyõbõl eredõ sugárzás jóval az alatt van, ami bármiféle hályoghoz vagy a szem károsodásához vezethet, akár egy egész élet során is. Néhány ember állítja, hogy ha sokáig, több mint egy órát, ülnek a képernyõ elõtt, akkor ideiglenesen a fekete és fehér színeket nem látják tisztán, összemosódnak.

  • A számítógép képernyõje megerõlteti-e a szemet?A monitort gyakran hozzák összefüggésbe a szem megerõltetésével. Számos tünetet észlelhet monitorhasználat közben. Ilyenek a szem irritációja (véres, könnyes vagy éppen száraz szem), fájdalom (fáradt, kellemetlen érzés a szemhéjak, vagy a homlok tájékán), problémák adódhatnak a fókuszálással is. A fejfájás, derékfájás, izomfájdalom szintén felmerülhet. Ezek a tünetek azonban könnyen elmulaszthatóak a munkahely átrendezésével, vagy esetleg a monitorhasználóknak a megfelelõ szemüveg viselésével.Bár a szem megerõltetése kellemetlen és zavaró érzés, egyáltalán nem jelenti azt, hogy a monitorhasználat bármilyen károsodást okozna a szemben.
    Ahhoz, hogy megszabaduljon ettõl a kellemetlen érzéstõl alapos és körültekintõ keresést kell folytatnia a probléma gyökerére vonatkozóan. Érdemes szemészorvoshoz fordulnia, hogy kiszûrje az esetleges szembetegségeket, és ha szükséges akkor felírja a megfelelõ szemüveget. A monitorok és számítástechnikai eszközök értékesítõi, a munkahelyi ergonómusok és az olyan intézmények, mint a Munkaegészségügyi intézet szintén hasznos tanácsokkal szolgálhatnak a megfelelõ munkakörnyezet kialakítására .

    Hogyan elõzhetõ meg a szem irritációja? A munkahelyeken a számítógéphasználók általában szeretik a monitort távolabb elhelyezni a szemüktõl, mint amilyen távolságban a könyvet tartják olvasáskor. A képernyõ tetejét érdemes a szem vonala alá helyezni, hogy lefelé kelljen nézni, így sokkal nagyobb a komfortérzet. A dokumentáció, vagy írott anyag, amit használ a számítógépes munka közben legyen olyan közel a képernyõhöz, amilyen közel csak lehet, így gyakorlatilag minimálisra csökkenthetõ a fej és a szem mozgatása, valamint a fokuszálásbeli különbségek. A munkahely megvilágítása ne legyen túl erõs, a gyenge fény alkalmazásával a fényvisszaverõdést küszöböljük ki a képernyõn. Néhány munkahelyen túlságosan erõs fényforrásokat alkalmaznak a kényelmes számítógépes munkához. Ha nem lehet a fényviszonyokat megváltoztatni a munkahelyen akkor ajánlott a különbözõ szûrõk és árnyékolók alkalmazása. A képernyõ szinte vonzza magára a szennyezõdést, ezért rendszeresen tisztítsa meg, hiszen csak így lesz tökéletes az Ön által látott kép.Fontos a rendszeres idõszakonként ismétlõdõen megtartott pihenõ! A számítógépes munka során szinte mozdulatlanul ülünk hosszú idõn keresztül. Nem mozog a fejünk, a testünk és a szemünk mozgása is minimális. Ebbõl adódóan a folyamatos mozdulatlanság miatt sokkal intenzívebben jelentkezik a fáradtságérzés, az esetleges fájdalomérzet. A gyakori pislogás nedvesíti a szemet, és megvédi a kiszáradástól.

    Milyen speciális szemüvegeket használjunk? A számítógép képernyõjét mindig megfelelõ fókusztávolságban kell tartani. Mivel a képernyõt általában magasabbra és távolabbra helyezzük, mint a szokásos olvasási távolság, így más, különleges szemüvegek lehetnek szükségesek. Ezek alkalmazása különösen fontos azoknak a számára, akik bifokális vagy trifokális szemüveget vagy olvasószemüveget hordanak. A bifokális lencsék fókosztávoláságát növelni kell, hogy a magasabb elhelyezésû képernyõt is megfelelõen lássuk. Azoknak is szükségük lehet a számítógépes munka során korrigáló szemüvegre, akik általában nem hordanak szemüveget, mert látásuk távolra teljes.Az optikus vagy a szemész állapítja meg, hogy milyen lencse megfelelõ Önnek.
    Szükség lesz rá, hogy pontosan jellemezze munkahelye elrendezését ahhoz, hogy a szakember kiszámíthassa hogy pontosan milyen látáskorrigáló szemüvegre van szüksége. Ez a vizsgálat abban is segítségére lehet, hogy megtudja mi okozza Önnek a számítógépes munka során tapasztalt kellemetlen érzést szemében, és egy esetleges betegség is diagnosztizálható ezáltal, melyeket jobb minél elõbb észrevenni és kezelni.

    Monitorszűrő szemüvegek
    HOGYAN JAVÍTJA A KÉP KONTRASZTJÁT AZ ÚJ BEVONAT?Az ESSILOR SOFT MONITOR FILTER bevonatot az Essilor cég speciálisan a számítógépes munkához fejlesztette ki. A szemüveglencsére kerülõ bevonat színe zöld átmenetes és a lencse mindkét oldala tükrözõdésmentesítõ réteggel van ellátva.
    A zöld átmenetes szín érezhetõen csökkenti a képernyõ zavaró villogását, kontrasztossá teszi a képet, és kellemesen nyugtatja a szemet, a tükrözõdésmentesítésnek köszönhetõen pedig javul a látásélesség.
    Miért éppen zöld átmenetes a szín? Közismert a zöld szín nyugtató hatása az emberi szemre és ezen keresztül az idegrendszerre is. Az átmenetes (felül sötétebb, alul világosabb) színezés kíméli a szemet a túl nagy kontrasztkülönbségektõl és ezáltal a szem kifáradása is csökken. A felülrõl jövõ erõs fényt(természetes és mesterséges megvilágítást) a sötétebb felsõrész tompítja, így csökkenti a képernyõ és a külsõ megvilágítás közti különbséget. Az ESSILOR SOFT MONITOR FILTER használatával a világos karakterek és a képernyõ alapszíne közötti kontraszt kellemessé válik. Ez arra vezethetõ vissza, hogy a fehér szemüveglencsék a rövidhullámú tartományban (UV-A) viszonylag rossz elnyelõ tulajdonsággal rendelkeznek. Az ESSILOR SOFT MONITOR FILTER zöld színe mindenekelõtt ezt a rövidhullámú (kék) tartományt szûri ki.Az ESSILOR SOFT MONITRO FILTER réteg kozmetikailag kellemes színt kölcsönöz a szemüvegnek, a zöld átmenetes színezés pedig speciális karaktert ad a számítógépes munkához. Alul a világos enyhe zöld szín nem zavarja a billentyûzet, illetve az a mellé tett iratok olvasását.

    Miért szükséges a tükrözõdésmentesítés a szemüveglencsékre? A tükrözõdésmentesítés a szemüveglencse fényáteresztõ képességét nagymértékben megnöveli, így Ön sokkal tovább tud a számítógép képernyõje elõtt dolgozni anélkül, hogy szeme kifáradna vagy fejfájást kapna.