2010. április 9., péntek

Szemüveg vagy műtét?


A fénytörési hibákat szemüveg és kontaktlencse mellett lézerrel és műtéttel is meg lehet oldani. Ezek a beavatkozások a szaruhártyát és a szemlencsét érintik.


Fontos tudni
A lézeres beavatkozás nem tud segíteni a tompalátó szemen, nem tudja "megtanítani" ezt a szemet látni.
Az öregszeműség (presbyopia) a lencse és függesztő rostjainak rugalmatlanságából fakadó alkalmazkodó képtelenség. A beavatkozások ezen szintén nem segíthetnek, ezt a feladatot nem tudják átvenni, adott életkor felett az olvasásához külön korrekció szükséges.

Látásjavító (fotorefraktív) lézer kezelések során a szem fénytörését a szaruhártya adott rétegének elpárologtatásával változtatjuk meg, így a szaruhártya elvékonyodik, felszínének domborzati viszonyai megváltoznak. A módszer alkalmas rövidlátó (myopiás), távollátó (hypermetropiás) és egyenetlen szaruhártya görbületű (astigmiás) páciensek kezelésére is.

Ez a beavatkozás - szemben a szemüveggel vagy kontaktlencsével - véglegesen és visszafordíthatatlanul megváltoztatja a szaruhártya közepének törőerejét. Bizonyos esetekben viszont a kezelés megismételhető.

Általában kozmetikai okokból a páciens kérésére történik a beavatkozás. Kivétel ez alól, ha a páciens sem szemüveget (két szem közötti nagy dioptria különbség) sem kontaktlencsét nem tud használni. Szemészeti betegség utáni heges állapot megoldására is használják.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése