2010. április 11., vasárnap

Szemtorna

A hagyományos orvoslás mellett természetes, alternatív vagy kiegészítő gyógymódok a szemészetben is terjednek. Utóbbiak közé tartozik a szemerősítő torna, "szemjóga" is.

A szemtorna módszerének atyja William Horatio Bates amerikai orvos (1860-1931). Elméletének alapja, hogy a szemek "csak" érzékszervek, passzív fogadók, az észlelés valójában az agyban történik, ahol a kép háromdimenziós élménnyé áll össze. A jó látás feltételei ezzel összefüggésben 90 százalékban pszichikai eredetűek.

A szemproblémák hátterében a helytelen nézési szokások miatt kialakult károsodás is feltételezhető.Bates tréningjének célja a látószervet visszavezetni a helyes nézési technikához, így segítségével a szemüveget esetleg félre lehet tenni.

A módszer vitathatatlan előnye, hogy a gyakorlatok könnyen elsajátíthatóak, és a megfelelően kiválasztott betegségek (kancsalság, összetérítési gyengeség, szemizom bénulás, alkalmazkodási képtelenség esetén) esetén óriási eredmények érhetők el.

Veszélyes azt gondolni, hogy a módszer megold szinte minden szemészeti problémát! Sok betegség esetén a hagyományos módszerek elhanyagolása akár látásvesztéshez vezethet. Daganatok, cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások, szürke hályog, zöld hályog esetén nem várhatunk teljes gyógyulást az eljárástól. Ideghártya leválás esetén az intenzív szemmozgás akár ronthat is a betegségen.
A módszer kiegészítheti a hagyományos szemészeti kezeléseket,de alkalmazását ajánlatos megbeszélnie szemorvosával!

Gyakorlatok:

Pislogás, "tenyerezés" - Tudatos pislogás, a szem és környékének enyhe masszírozásával. Hatására cserélődik a könnyfilm, javul a szem vérellátása, a szem körüli izmok ellazulnak.

Tekintés - A gyakorlat lényege a mozdulatlan egyenes fejtartás mellett csak a szemmel a fő tekintési irányokba (jobbra, fölfele, balra majd lefele) nézés, a szélső helyzetekben pedig a szem pihentetése.

Összetérítő szemmozgás - "Kancsalítás" az orrhegyre. Kifele térő kancsalítás, rövidlátás és összetérítési nehezítettség esetén javasolt.

Akkomodálási gyakorlatok - Az alkalmazkodáshoz szükséges izomrendszer gyakorlata. A gyakorlat lényege egy fixált kép, szöveg távolítása-közelítése.

"Takarás" - A gyenge, ellustult szem látásának fejlesztése, erősítése a feladat. Az erős, jó szem teljes letakarásával - megfelelő méretű, színű könnyen felragasztható öntapadós szemtapasz vagy a szemüveg lencséjére rögzíthető takaró anyag segítségével.

Fúziós gyakorlat - Ez a gyakorlat az agyat tanítja meg a két szem felől érkező információk összehangolására, "fúziójára". Műszer segítségével egymást kiegészítő, de kissé különböző képeket vetítenek külön-külön, majd mindkét szem elé. Gyakorlással az agy megtanulja egyszerre észlelni őket. Pl. a madár a kalitkába kerül, a bohóc kezében ott a karika és a fején a kalap. Kancsal gyerekek esetén az agy az egyik képet letiltja: üres a kalitka, nincs karika a bohóc kezében. Így kialakítható a kétszemes látás.

Lazító, "relaxációs" gyakorlatok - belső szemizmok kifáradásának megelőzési módja a munkamegszakítás, az izmok ellazítása. Közeli fixálás közben távolba kell tekinteni, elrévedni.

1 megjegyzés:

  1. Szerencsére az agyunk, a tudatunk lát,épp ez a Bates módszer zsenialitása, tehát túlzottan nem kellene félteni a szemet még akkor sem, ha az ön és a szemorvoslás által emlitett veszélyes és komplikált esetekről volna is szó. Hisz, szerencsére az agyunkban, a képzeletet kell tornásztatni első sorban dr. Bates szerint,így épp hogy bátorítani kellene a súlyos eseteket, mert a mai szemészet csak tüneti kezelést tudnak adni és a szemet tekintik a látás fő állomásának. dr.Bates a látás gyökerét kezelte, ami a tudatban van. Azaz egy kis tárgyi tévedés, egy kis ellentmondás a szemet okolni a problémákért. Ennek következtében az Ön által emlitett betegségek során is, idézem " Örökletes színvakság, daganatok, cukorbetegség okozta szemfenéki elváltozások, szürkehályog, zöldhályog esetén nem várhatunk gyógyulást az eljárástól. Az ideghártya leválás esetén az intenzív szemmozgás akár ronthat is a betegségen"- érdemes a látástréninggel foglalkozni mert a forradalmi módszer még hozhat eredményeket, mig a hagyományos szemészet már sokszor nem. Sőt, csak ez az egyetlen dolog hozhat pregnáns eredményeket, mert egyetlen esetben sem tüneti a kezelés. Mert a képzeletet tréningezzük, hisz ez maga a látás. A képzeletre meg nem éppen szerencsés szemüveget felirni, hanem inkább a látástréninget is meg kéne ajánlani.

    De azért dr. Bates nyomdokain ma is járnak tudatlanul... Ld. az épp a napokban lehozott rangos kutatás eredményeit...
    http://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/pszichologia/20100504-csak-hit-kell-hozza-es-javul-a-latas.html

    VálaszTörlés