2010. április 11., vasárnap

Kötőhártyagyulladás(conjunctivitis)

Kötőhártya-gyulladás esetén a beteg panasza égés,viszketés,idegentestérzés"szúrás".Kifejezett fájdalom nincs.Ébredéskor a szemek összeragadhatnak"csipásak"lehetnek,máskor erősen könnyezhetnek,a szem fehér része kivörösödik.
"Vörös"szemet még számtalan betegség okozhat.
Leginkább a kötőhártya alatti bevérzéstől szoktak a betegek megijedni.De szaruhártya-gyulladás,szivárványhártya gyulladás,zöld hályogos roham is okozhat szem vörösséget.

Kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat,de a szembe került vegyszer vagy idegen test is.
A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza szem fehérjének a kipirosodását.

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

Vírusok és baktériumok. Lehet,hogy csak az egyik szemet érinti,de lehet kétoldali is.Vírusos kötőhártya-gyulladásnál a szemből vizes, vagy nyákos váladékozás ürülhet,a fül előtti nyirokcsomók megnagyobbodhatnak.Bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felső-légúti fertőzéssel) együtt is.
Ezek a formák nagyon fertőzőek,fontos a korai diagnózis és terápia.

Az allergiás kötőhártya-gyulladás általában mind a két szemet érinti.
Vezető tünete,hogy a szem erőteljesen viszkethet, könnyezhet.
Orr viszketés,tüsszögés és vizes orrváladék kísérheti.
A gyulladás allergizáló anyagra adott válaszként alakul ki.A leggyakoribb allergének,a szem körül alkalmazott kozmetikumok,a borogatásra használt kamilla tea,de szemcseppek is kiválthatnak allergiát!

Vegyszer és idegen test. Vegyszer illetve idegen test szembe kerülése szintén kötőhártya-gyulladáshoz vezethet.Vegyszernél fontos a szem alapos,hosszan tartó,csapvizes átmosása.Bizonyos idegentesteket is el lehet távolítani óvatos átöblítéssel.A tünetek általában egy-két napon belül elmúlnak.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kötőhártya-gyulladás bár nagyon kellemetlen betegség, nem veszélyezteti a látást, és általában nem igényel sürgősségi kezelést. Mivel bizonyos kötőhártya-gyulladások még a tünetek kezdetétől számított két héten túl is nagyon fertőző lehetnek, fontos a korai diagnózis és kezelés.

A kötőhártya-gyulladásban szenvedő gyerekeket nem szabad közösségbe engedni a kezelés megkezdése után sem.Kérdezze meg orvosát, hogy mikortól mehet vissza gyermeke az iskolába, vagy az óvodába!

Bizonyos esetekben a kötőhártya-gyulladás szaruhártya károsodáshoz vezethet gyerekekben és felnőttekben is, ez tovább hangsúlyozza a korai kezelés fontosságát.Ilyenkor azonban már kifejezett fájdalom és látásromlás szokott jelentkezni.

A kötőhártya-gyulladás kezelése

Otthoni kezelés
A kötőhártya-gyulladás kellemetlen tünetei enyhíthetők az érintett szem meleg vizes borogatásával. A borogatáshoz áztasson be meleg vízbe egy tiszta ruhát, majd csavarja ki, és utána tegye a lehunyt szemekre!
Allergiás kötőhártya gyulladásnál a legfontosabb,hogy kerülje a szem gyakori dörzsölését,mert ezzel kevesebb hisztamin szabadul fel a szemben. Érdemes esetleg vény nélkül kapható szemcseppeket kipróbálni, amelyek antihisztamint, és a kötőhártya ereit összehúzó anyagot is tartalmaznak.

Bakteriális fertőzésnél orvosa antibiotikum tartalmú szemcsepp használatát javasolhatja,ezt használva a fertőzés néhány napon belül elmúlik. A gyerekeknél a szemkenőcsöt gyakran könnyebb alkalmazni.Általában egy-két napon belül jelentős javulás várható.A gyógyszert a kezelés teljes javasolt időtartama alatt használja, ezáltal megelőzve a fertőzés kiújulását!

A vírusos kötőhártya-gyulladásnál,hasonlóan az egyszerű náthához, a betegség egyes tünetei recept nélkül kapható gyógyhatású készítményekkel csökkenthetők, de alapjában véve a tünetek végleges elmúlásához a vírusfertőzésnek egyszerűen le kell zajlania. Lehet, hogy az első 3-5 napban a tünetek romlanak, ezt követően azonban tünetek maguktól javulnak. Lehet, hogy 2-3 hét is beletelik, mire a fertőzést okozó vírusfertőzés teljesen elmúlik.

Allergiás kötőhártya-gyulladásnál orvosa többféle szemcsepp közül választhat: többek között antihisztaminok, nyálkahártya duzzanatcsökkentők, hízósejt stabilizálók, szteroidok, és gyulladáscsökkentő szemcseppek használata jön szóba.

Hogyan előzhető meg a gyulladás terjedése?

A kötőhártya gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesse az alábbi lépéseket!

* Ne érjen kezeivel a szeméhez!
* Gyakran és alaposan mossa meg kezeit!
* Naponta cserélje törölközőjét, és ne használjon közös törölközőt mással!
* Cserélje gyakran párnahuzatát!
* Ne használjon szemfestéket, különösen ne használjon szemspirált!
* Ne használja más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!
* Kövesse orvosa utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!
* Ha gyermekének alakul ki kötőhártya gyulladása, vigyázzon, hogy a gyerek ne kerüljön közeli kapcsolatba más gyerekekkel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése