2010. április 5., hétfő

Árpa


  1. A szemhéj duzzadttá, pirossá, fájdalmassá válik, előre hajolva a szemhéj nyomódik, lüktet. A kötőhártya bepirosodhat, a szemrés váladékozhat, a szemhéjakat megtapintva göb észlelhető. Ha ezeket a tüneteket tapasztalja, az szemárpára utalhat.


A szemhéjak szélén számtalan, különböző mirigy van, ezek felelősek a könnyben lévő lipidek termeléséért. A szemhéj belső felületén vannak a Meibom-mirigyek, ezek gyulladása a gyakori belső árpa (hordeolum). Viszonylag ritkább a szemhéj külső felületén elhelyezkedő Zeiss- és Moll-mirigyek gyulladása, a külső árpa.

Szemárpa,legkönnyebben akkor alakulhat ki,ha lecsökken a szervezet védekezőképessége (cukorbetegség, legyengült immunrendszer, egyes vírusfertőzések), nem megfelelőek a higiénés körülmények (huzatos, poros, szennyezett, olajos környezet), illetve egyes rossz szokások - szemhéjak intenzív dörzsölése,túlzott sminkhasználat,fertőzések.

A szemárpa kezelése

Ne ijedjünk meg!
Párakötést alkalmazva az árpa "kifakadásakor" nagyobb mennyiségű genny jelenik meg a szemrésben. Ez a gyógyulás és nem a rosszabbodás jele.

"Friss" árpa esetén kenőccsel, szemcseppel lokalizálni kell a gyulladást. Antibiotikum kenőcsös párakötést kell alkalmazni addig, amíg a beszűrődés be nem olvad, a kísérő gyulladásos tünetek mérséklődnek. Melegvizes vattával enyhe masszírozás, a szemhéjak áttörlése javasolt. Túl korán - a genny beolvadása előtt - végzett megnyitás során nincs minek kiürülni. Néha a beolvadt terület magától is kifakadhat, a genny kiürülhet.

Ha a beolvadást követően az árpa nem nyílik meg magától, műtétre van szükség. A műtét során Lidocain injekcióval érzéstelenítik a szemhéj adott részét, majd 2-3 mm-es kis metszést ejtenek a göb felett.

Lehetséges szövődmények

A háttér kivizsgálása
Vissza-vissza térő vagy többszörös árpa esetén feltétlenül ki kell vizsgálni a hátteret - cukorbetegség, immunhiányos állapot stb. Kifejezetten makacs esetekben szájon át szedett antibiotikumokra is szükség lehet.

Az érzéstelenítő injekciót követően a szemhéjak bevérezhetnek. Ártalmatlan, inkább csak kozmetikai problémát okoz, mely néhány hét alatt nyom nélkül felszívódik. Ha a hajlamosító tényezők továbbra is fennállnak, az árpa kiújulhat, és a műtét megismétlése válhat szükségessé.

A jégárpa (chalasion)

A jégárpa a Meibom-mirigyek hosszú ideje fennálló gyulladása, amely a kivezető csatorna elzáródásával jár. Az elzáródás mögött a váladék felhalmozódik, nem tud kiürülni.

A szem betegségei
Kontaktlencse, kötőhártyagyulladás, lézeres látáskorrekció, öregszeműség, rövidlátás, szemtengelyferdülés, szürkehályog, távollátás, zöldhályog. Minden a szem betegségeiről a WebBetegen.

Mivel általában hónapok óta fennálló elváltozásról van szó, nincsenek friss gyulladásos tünetek, az apró göb fájdalmatlan. Leggyakrabban a felső szemhéj középső részén jelenik meg. A szemhéjon békés környezetben tapintható, panaszokat általában nem okoz. Időnként fellángolhat a gyulladás, amikor a környezete meleggé, pirossá, duzzadttá válik.

Magától ritkán nyílik meg, így a műtét nem kerülhető el.

Cikkünk a hirdetés után folytatódik

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése